ESWL Tedavisi Nedir?

ESWL, ingilizce extracorporeal shock wave lithotripsi kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Vücut dışından gönderilen ultrason dalgaları ile böbrek taşının kırılması anlamına gelir.

Bu işlem sırasında hastanın  uyutulmasına gerek yoktur.  Ancak çocuk yaş gurubundaki hastalara bu tedavi anestezi altında yani hasta uyutularak gerçekleştirilir.

Ekstrakorporeal şok dalga tedavisinde vücuda gönderilen şok dalgaları, böbrek içindeki taşı ufak parçalara ayırır. Bu parçalar idrar ile vücut dışına atılır. Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi bu konuda uzman üroloji doktorları tarafından uygulanır.

ESWL Tedavisi Kimlere Uygulanır? Kimlere Uygulanmaz?

ESWL Kimlere Uygulanır?

Ekstrakorporeal şok dalga litotripsi tedavisi, eğer taş 2 cm’nin altında ise ve böbrekte çıkımında ya da idrar kanallarında bir tıkanıklık yoksa uygulanır. Taş 2 cm den büyük veya böbreğin alt havuzcuğunda ise ekstrakorporeal şok dalga tedavisi başarısı düşük olur. Bu taşlar için perkütan nefrolitotomi yöntemi ya da RIRS (retrograd intrarenal cerrahi) yöntemleri  daha uygun olur.

ESWL Kimlere Uygulanmaz?

Ekstrakorporeal şok dalga litotripsi tedavisi, kanama bozukluğu olan kişilere ve hamilelerde uygulanmamalıdır.

Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca'nın Böbrek Taşı Röportajı

Bu Yazımızda ESWL Tedavisi

Hakkında Bilgi Verdik

Daha detaylı bilgi için iletişim sayfasında bulunan bilgilerden ya da iletişim formundan Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Almak İçin Tıklayın!