Prostatit Nedir?

Prostatit, prostat bezinin iltihaplanması durumudur. Daha çok 50 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Yapılan araştırmalara erkeklerin yarısından fazlası hayatlarının bir döneminde prostatit hastalığına yakalanmaktadır.

Prostat iltihabı kısaca 4 kategoriye ayrılır. Bunlar;

  • Akut Bakteriyel Prostatit: Prostat bezinin akut yani hızlı başlangıçlı olarak iltihaplanmasıdır.
  • Kronik Bakteriyel Prostatit: Prostat bezinin kronik, süreğen yani müzmin iltihabıdır. Yineleyen prostat bezi iltihapları mevcuttur.
  • Kronik Pelvik Ağrı Sendromu:Üç aydan daha uzun süren, idrar yollarında ağrı ile beraber idrar yapma ve cinsel fonksiyonlar ile ilgili şikâyetler ile kendini gösteren sendromdur.
  • Semptomsuz İltihaplı Prostatit: Herhangi bir belirti yoktur, ancak yapılan testler sonucunda prostatta iltihap bulgularına rastlanılan prostat iltihabı türüdür.

Prostat İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Akut bakteriyel prostatit belirtileri genellikle ani ortaya çıkar ve çok şiddetlidir. Bu hastalar genellikle acil servise başvururlar. En önemli belirtiler; yüksek ateş, üşüme, titreme, idrar yaparken şiddetli yanma ve idrar kesesinin tam olarak boşalmama hissi

Kronik bakteriyel prostatiti olan hastalardaki belirtiler akut bakteriyel prostatite benzer, ancak yüksek ateş yoktur.  Başlıca belirtiler; idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, geceleri idrara çıkma ihtiyacı, testisler ile makat arasında kalan bölgede ağrı, testislerde yani yumurtalıklarda ağrı, mesanede, bel bölgesinde ve makat etrafında ağrı.

Prostatit Tedavisi Nasıldır?

  • Antibiyotik:Prostat iltihabında bazı antibiyotikler kullanılır. Ancak hasta antibiyotik tedavisinden ilk zamanlarda fayda görse de antibiyotiğin kesilmesiyle birlikte şikâyetler yeniden ortaya çıkabilir.
  • Alfa blokerler: Alfa blokerler adı verilen, prostat ve mesane boynunda bulunan düz kasların gevşemesini sağlayarak işeme işlemini kolaylaştıran ilaçlardır.
  • Prostat masajı:Prostat iltihabı tedavisinde kullanılan çok eski bir yöntemdir. Diğer tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastaların tedavisinde kullanılabilir.

Bu Yazımızda Prostatit

Hakkında Bilgi Verdik

Daha detaylı bilgi için iletişim sayfasında bulunan bilgilerden ya da iletişim formundan Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Almak İçin Tıklayın!